Ruhsal

Beden ve zihin ilişkisi laboratuvarda aranıyor

Prof. Dr. Recep Şentürk “Modern psikoloji kalbî hastalıkları anlayamaz. Çağımızın en büyük hastalığı da kibir, haset, kendini beğenmişlik ve mal sevgisidir.” dedi.

Beden ve zihin ilişkisi laboratuvarda aranıyor

İbn Haldun Üniversitesi’nde (İHÜ) 7 Şubat’ta başlayan ve 10 hafta sürecek İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyaloğu konferanslarının ikincisi üniversitenin Başakşehir kampüsünde gerçekleşti. İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ile Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Medaim Yanık konferansta “İnsanı nasıl anlarız?” konusunu ele aldılar. Profesörlerden çarpıcı açıklamalar geldi.

“Şizofreniyi çözecek yöntemler geliştirdik”

İbn Haldun Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan programda Prof. Dr. Medaim Yanık en çok merak edilen konulardan biri olan beden ve zihin ilişkisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Yanık; modern psikolojinin kendi içinde üç büyük alanı olduğu ve bunlar üzerinden bilgi ürettiğini anlatarak, “Modern psikolojinin zihin veya beynin nasıl çalıştığını inceleyen dalına sinir bilim veya biyolojik psikoloji deniliyor. Biyolojik psikoloji uzmanları insan zihninin beden ile birlikte nasıl uyumlu şekilde çalıştığı üzerine tezler geliştirmiş, yoğun araştırmalar yapmışlardır. Bu uyumu anlamak için de beyni görüntülüyor ve bir dizi laboratuvar çalışması yapıyorlar. Günümüzde yapılan araştırmalar bize önemli bilgi birikimi kazandırdı. Tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar şizofreniyi, bipolar bozukluğu, obsesif bozukluğu biliyoruz. Aristo’nun bildiğinden, İbn-i Sina’nın bildiğinden kat kat daha fazla bilgiye sahibiz ve bunların tedavileriyle ilgili daha etkin yöntemler de geliştirmiş durumdayız.” diye konuştu

“Kibir en büyük hastalık”

Konuşmasında modern çağın hastalıklarına dikkat çeken İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ise, modern psikolojinin kalbî hastalıkları anlayamayacağını ifade ederek modern psikolojinin insanı sadece biyolojik bir varlık olarak gördüğünü belirtti. Prof. Şentürk, “Fakat insan sadece biyolojik bir varlık değil, bir ruha sahip. İnsanın beden ve zihni deneylerle gözlemlenebilir. Ama ruh ve kalp gözlemlerle deneylerle anlaşılamaz. Modern psikoloji ruhu ve kalbi yok sayar. O nedenle çağımızın en büyük hastalığı olan kibir, haset, kendini beğenmişlik ve mal sevgisine eğilemez. Hatta bunun tersini bile söyleyebilir.” diye konuştu.

Katılım herkese açık

Mukayeseli insan ontolojisi ve psikolojisinin işlendiği “İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyoloğu” programı 10 hafta boyunca her Çarşamba saat 16.00’da İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Yerleşkesi Mukaddime salonunda sürecek. İnteraktif olan program, internet üzerinden canlı yayınlanmaya devam edilecek ve duyurulan hashtag ile sosyal medyadan gelen sorular, sohbetin ardından Prof. Şentürk ve Prof. Yanık tarafından yanıtlanacak. Katılımın herkese açık olduğu programda “İnsanın mahiyeti, nefsin mertebeleri ile akıl duygu ilişkisi, kalbin hastalıkları ve tedavi yolları, psikolojik gelişim, ruh-beden ilişkisi” gibi konular ele alınacak.

Yorumlar