Günlük hayatta sıklıkla yaşadığımız ama bazı insanların kronik olarak sürdürdüğü mutsuzluklar, bizi psikolojik olmanın ötesinde bedenen de etkiler. Hatta sağlımıza zarar verebilir. Ve bedenimiz bize mutsuz olduğu için bazı sinyaller gönderir. Bu sinyallerin kaynağı ise modumuza da etki eden hormonlardır. Siz de vücudunuzun size verdiği bu mesajları okuyup gerekeni yapabilirsiniz.
Mutsuz olduğunuzda vücudunuzun kimyasal sinyaleri aslında bir şeyleri yanlış yaptığınızın feryadıdır.
TATLI, ŞEKER VEYA CİPS YEME DÜRTÜSÜ
Eğer vücudunuzun şekere ve nişastaya ihtiyacı varsa serotonin seviyeniz azalmış olabilir. Sizin mutluluğunuzu arttıran şey bu yiyeceklerin serotonin hormonunu arttırmasıdır. Kısa dönemli bir çözüm olan bu durumda süreç kendini tekrarlayacak ve daha çok şeker yemek isteyeceksiniz.
KİLO ALMAK
Dopamin eksikliği kilo aldırır. Bunun arkasında yatan sebep sağlıksız beslenmedir. Mutlu olmak için yedikçe kilo alırsınız.
GÖĞÜSLERDE HASSASİYET
Bazı hormon seviyelerinin düşüşü modumuzu etkiler ve sağlığımıza etki eder. Bir kadının östrojen hormonu düştüğünde göğüslerinde hassasiyet görülür.
EMPATİ SEVİYENİZDE DÜŞME
Araştırmalar empati ile oksitosin arasında ilişkiyi kanıtlamıştır. Oksitosun aşk ve güven hormonudur. Eğer diğer insanların sorunlarına karşı daha az empati duyuyorsanız belki de oksitosin hormonunuz düşmüş olabilir.
BAŞ AĞRISI
Baş ağrısı progesteron hormonunun eksikliği sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu hormon modunuzu düzeltmeye yardımcı olur. Yumurtlama hormonu olarak da geçen bu hormon özellikle hamilelerde dikkat edilmesi gereken bir hormondur.
[Mutsuz Olduğunuzda Vücudunuzun Verdiği Sinyaller]
UYKUSUZLUK
Uykusuzluk vücudunuzdaki serotonin seviyesinin azaldığına dair bir işaret olabilir. Uyku problemlerine ve modunuzun değişmesine şeklinde ortaya çıkan serotonin azalması sürekli hasta hissetmenize, depresyona ve strese sebep olur.
[Mutsuz Olduğunuzda Vücudunuzun Verdiği Sinyaller]
TİTREME
Dopamin eksikliğinden dolayı gün yüzüne çıkabilen titreme, genellikle ellerde görülebilir. Vücudunuza hakim olamadığınız bu durum eğer ilerlerse bir hekime başvurmanız önerilir. Zira nörolojik bir sebebi de olabilir.
Yorumlar