Xfiles

Antik dünyanın gizemli 6 mekanik icadı

İnsanlar Tunç Devri'nin başlangıcından beri karmaşık makineler kullanmışlardır.

Antik dünyanın gizemli 6 mekanik icadı

Makara, tekerlek ve kaldıraç gibi yenilikçi araçları kullanan bu antik mühendisler, Giza piramitleri, Çin Seddi ve Babil Bahçeleri gibi devasa anıtların inşasında da yardım ettiler. Ancak bir medeniyet var ki özellikle mühendislik dünyasına katkılarıyla, Sanayi Devrimi’nden binlerce yıl önce bir teknolojik devrimi başlatmıştı: Greko-Romen halkı.

Greko-Romen halkı mühendisliğe oldukça düşkündü ve klasik dünyaya bahşedilen birçok sıra dışı icat geliştirdiler. Yer çekimi ile çalışan su kemerleri, santrifüj kuvvetinden yararlanan pompalar da bu icatlardan birkaçı.

Bununla birlikte, halkın mühendislik yeteneğini gözler önüne seren daha birçok icat mevcut. Bu icatların bazıları eski el yazmalarından yeniden keşfedilmiş, bazıları ise okyanusun altından çekilmiştir. Bu hayret verici makineler, zamanlarının tam anlamıyla yüz binlerce yıl öncesine ait.

Her ne kadar ‘Talos’u kurgu alanının öncüsü diye adlandırsak da, bu mekanik canavarlar bize robotiğin modern çağa özgü olmadığını gösterdi. Yunanlıların makinelere olan ilgisi, Tanrı Hephaestus’un konuşan robot hizmetçiler ve dev robotik köpekler gibi birçok otomaton inşa ettiği antik efsaneye kadar uzanmakta.

ARHITAS’IN GÜVERCİNİ
Tunç Devri’nin sona ermesinden sonra, Helenistik Yunanistan’daki yeni mühendisler mekanik aygıtlarla ilgilenmeye başladılar (belki de Hephaestus’tan esinlenmişlerdi.) Yunan filozofu Arhitas’ın ise matematiksel mekaniğin babası olduğu söylenirdi. En efsanevi icatlarından biri de, buharla çalıştırıldığı söylenen mekanik bir güvercin: Arhitas Güvercini

BREZEN HEAD

Ancak efsanelerin en başında ilginç ve gizemli Brazen Head geliyor. Bu otomaton, M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildi. Bu mekanik kafanın konuşma gücüne sahip olduğu ve kullanıcılarıyla istediği zaman konuşabileceği iddia edildi. Yaratıcısı bilinmemektedir, ancak efsanesi tarih boyunca Boethius (480- 525 ce) ve Albertus Magnus (1206 -1280 ce) gibi düşünürlerle ilişkilendirilmiştir. 

ANTİKYTHERA DÜZENEĞİ
Antikythera Düzeneği, mucitinin de sır olarak kaldığı dikkat çekici bir makinedir. Bu astronomik cihaz ahşap bir kutu içinde korundu ve 30 bronz dişliden (belki daha fazla) oluşuyordu. Bir kolu çevrildiğinde, tüm iç dişliler, Güneş’in konumlarını, ayın evrelerini ve muhtemelen gezegenlerin yerlerini hesaplayarak dönüyordu. Fakat bu alet bir gemi kazasında kaybolduktan sonra, daha ilkel bir saat düzeneğinin yapılması binlerce yıl aldı.

HERO’NUN BUHAR KAZANI
Hero'nun buhar kazanı ısıtıldığında dönen küçük roket benzeri bir makinedir. Tarihte kayıtlara geçen ilk buhar motoru olarak kabul edilir. Bu proto-makine daha da geliştirilseydi, buharlı bir savaş arabasının icadı, buharlı trenin icadından yaklaşık 2000 yıl önce mümkün olabilirdi.

RUM ATEŞİ
Roma İmparatorluğu’nun sonuna doğru, yıkıcı sonuçlar doğuran yeni bir silah ortaya çıktı. Bizanslılar, yangın ateşi çıkarabilecek bu silahı öylesine mükemmel hale getirdiler ki silah, gemileri tam anlamıyla birkaç dakika içinde yaktı. Bu gizemli ateşin neredeyse söndürülemez bir ateş olduğu söylenirdi (suda kullanıldığında bile). Bu alet, bizanslılara teknolojik bir avantaj sağladı ve birçok askeri zaferi beraberinde getirdi. Ateşin formülü ise sıkıkıya korunan bir devlet sırrıydı ve bugün hala gizemini korumaktadır.

Özge Sertbaş - Nereye.com.tr

Yorumlar