25 Temmuz'da ABD’nin Grönland’daki Thule Hava Üssü, neredeyse bir meteor tarafından yok ediliyordu.
Meteorun hızının saniyede 24 km hızla yeryüzüne yaklaştığı, aşırı sürtünmeden dolayı yandığı ve yere sadece 45 km yani düşmeden iki saniye önce infilak ettiği öğrenildi.
Ateş topunun 2. Dünya Savaşı sırasında atılan atom bombalarından 300 kilotons ya da 20 ila 25 kat daha fazla enerji ürettiği anlaşıldı.
Ancak patlama Chelyabinsk olayı kadar yıkıcı olmadı. Chelyabinsk olayı 2013 yılında, 55 metrelik göktaşının Rusya'ya çarpmasıyla gerçekleşmiş, patlama camları kırmış, binalara hasar vermiş, 1000'den fazla kişi yaralamıştı. Buna rağmen, Chelyabinsk etkisi, Sibirya'daki 1908 yılında 10 ila 15 megaton (10,000 ila 15,000 kilotons) enerji açığa çıkaran Tunguska meteor patlamasından daha az güçlüydü.
2,1 kiloton güçle gökyüzünü aydınlatan meteorun küçük boyutlarda olmasına rağmen atmosferin neredeyse tamamını fark edilmeden geçmeyi başarması bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı.
25 Temmuz tarihinde gerçekleşen, ancak ne olduğu anlaşılana kadar gizli tutulan olayda meteor, bölgedeki füze savunma sistemi tarafından da fark edildi
Sistemin cismi meteor olarak algılamasına rağmen gökyüzündeki şiddetli patlama paniğe neden oldu.
Ordu, muhtemelen bu nedenden dolayı cismin meteor olduğu netleşene kadar medyaya herhangi bir bilgi vermedi.
Grönland'ın üstündeki meteor patlamasından dolayı bilim adamlarından sadeceiki tweet çıktı. 31 Temmuzda NASA'nın Jet Propulsion Laboratuarında Güneş Sistemi Dinamikleri grubunun üyesi Ron Baalke (ya da Twitter'daki "Rocket Ron") şöyle yazdı: "25 Temmuz 2018'de Greenland üzerinde ABD Hükümeti tarafından algılanan fırtına 43.3 km şiddedindeydi. Patlamadan gelen enerjinin 2,1 kiloton olduğu tahmin ediliyor. "
Tweet'i 1 Ağustos'ta Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi direktörü Hans Kristensen tarafından takip edildi: "Meteor, Thule Hava Üssünde füze erken uyarı radarının 43 km üstünde 2.1 kiloton kuvvetle patladı." [Şimdiye kadar en şiddetli En Büyük 10. Patlama]
Görünüşe göre, bu tweet'lerden çıkan haber raporları, muhabirlerden hem Hava Üssü'ne hem de NASA'ya, Askeri Saatlere göre Thule Hava Üssü'ne olası bir zarar vermesini isteyen bir çağrıya yol açtı.
ABD Hava Kuvvetleri, Grönland'daki Thulu Hava Üssü yakınlarındaki gizemli meteor patlaması iddialarıyla ilgili sessizliğini korudu
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi direktörü Hans Kristensen'e göre, göktaşı geçtiğimiz günlerde Grönland'daki Thule Hava Üssü yakınlarında erken uyarı radarının 43 kilometre üzerinde, 2.1 kiloton kuvvetle patladı. Kristensen, patlamayı Çarşamba günü bir tweet'le doğruladı .
ABD'nin resmi açıklama yapmaması nedeniyle patlamayı görenler bunun bir Rus füze saldırısı olduğunu düşündü. Ancak Kristensen ortada bir saldırı olmadığını bunun bir meteorun düşerken havada patlamasından kaynaklandığını açıkladı.
ABD Hava Kuvvetleri, gizemli meteor patlamasının varlığına dair bir açıklama yapmadı.
Hava üssünün patlamada yok olduğu iddiaları ise asılsız çıktı.
Yorumlar