NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan yaptığı canlı yayın sırasında fark edilen hareketli ışıklar, bir kez daha UFO heyecanı yarattı. Görüntülerde, Dünya üzerinde bir ışık kümesi görülüyordu ve UFO meraklılarına göre yansımanın kaynağı belirsizdi.
Oysa ekrana yansıya ışıklar, kalamar avcılarına aitti. Ekim 2013'te Expedition 37 görevinin mürettebatı tarafından çekilen ve NASA Dünya Gözlemevi tarafından yayınlanan bir fotoğrafta da neredeyse aynı manzara görülmüştü. Gözlemevi adına Adam Voiland yaptığı açıklamada "Güney Japonya ve Güney Kore'yi ayıran sığ su kütlesi olan Tsushima Boğazı'nın bu görüntüsünde birkaç farklı elektrik ışığı rengi görülebilir. Balıkçılar muhtemelen uçan Japon kalamarı olarak bilinen bir tür olan Todarodes pacificus'u parlak ksenon ampullerle yüzeye çekiyorlar" açıklaması yapılmıştı.
Bunun gibi görüntüler ilk olarak 1970'lerin sonlarında, bilim insanlarının ilk kez geceleri Dünya'nın görüntülerini derlemeye başladıkları zaman ortaya çıkmaya başladı. İlk bakışta tuhaf ve doğaüstü görünseler de, dünya çapındaki hükümetler tarafından sularındaki balıkçılık faaliyetlerini izlemek için düzenli olarak kullanılmakta. Ayrıca okyanus bilimcilerine doğal deniz olayları hakkında değerli bilgiler sunuyorlar: Örneğin, NASA okyanus bilimcileri, sudaki çalkantılı girdaplar ve ters akıntılardan oluşan okyanus girdaplarının bazen balıkçı teknelerinin ışıklarıyla belirlenebileceğini söylüyor.
Yorumlar