Kaliforniya Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Breakthrough Listen grubu 3 milyar ışık yılı uzaktaki bir galaksiden 5 saat içinde Dünya'ya ulaşan 15 patlayıcı radyo sinyali tepit etti.
Astronomide bu tarz sinyaller “hızlı radyo patlamaları” (fast radio burst-frb) olarak tanımlanıyor.
Asında bu sinyaller ilk değil. Daha önce de aynı galaksiden tekrarlanan sinyaller alınmıştı. Ancak bu gelen sinyaller daha önce hiç görülmedik derecede yüksek frekans içeren sinyaller.
26 Ağustos 2017’de Batı Virginia’ndaki Green Bank Teleskopu, 4 ila 8 GHz frekans bandında 5 saat içinde 400 terabayt sinyal bilgisi kaydetti. Kayıtlar analiz edildiğinde 15 ayrı hızlı radyo patlaması kaydedildiği fark edildi.
Uzayda FRB 121102 olarak adlandırılan bölgeden tekrar eden patlama sinyalleri ilk olarak 2015 yılında tespit edilmişti. O günden bugüne kadar aynı yerden değişik zamanlarda 150'ye yakın sinyal alındı.
Astronomlar, patlamanın kaynağının manyetik magnetarlar enerjik oluşumlarla sarılı nötron yıldızlarından olabileceğini tahmin ediyorlar.
Bir diğer ihtimal olarak, genç nötron yıldızlarının dönerken düzenli radyo sinyalleri yaymaları gösteriliyor.
Öte yandan uzay gemisi güç kaynaklarının da bu denli şiddetli radyo patlamalarına sebep olabileceğini iddia edenler de var. Tabi bu denli gelişmiş uzay aracı icat edebilen medeniyetin daha önce farklı sinyaller göndermeyi akıl edememiş olması, bu komplo teorisinin en zayıf noktası.
Yorumlar