Geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları olarak tanımlanan Aktarlar için Ankara Ticaret Odası tarafından hazırlanan standartlar, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edildi.
11 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mesleki standartlar ile aktarlarda yeni bir dönem başlıyor.
Şu an hali mesleğine devam eden ve yeni başlayacak aktarlar için en az 110 saatlik eğitimler verilecek olup, yeni dükkan açacak olanlar için ise ruhsat alırken belge zorunluluğu getirilecek. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Baharatçılar ve Aktarlar Federasyonu (TÜBAF) Genel Başkanı Halit Aksu Özdemir, “Mesleki standartlar sayesinde artık bizi de meslek grubu olarak görmeye başladılar. Bunun sonucunda mesleğe yeni bir yüz gelmiş oldu” dedi.
Aktar Eğitimleri Ekim ayında başlayacak
Aktarlık mesleğinin belli standartlarının oluştuğunu belirten Özdemir, “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte artık aktarlık alternatif destekleyici tıp yardımcı mesleği olarak gözüküyor. Bu yüzden bununla alakalı eğitimler olmak zorunda. Türkiye çapında mevcut işletmelere ve yeni işe başlayacak olan kişilere eğitimleri nasıl gerçekleştiririz diye çalışmalarımız var. İki aylık gibi süreç var önümüzde, çalışmalarımızı ona göre tamamlayacağız. Ekim ayından sonra da eğitim süreçleri başlayacak. Tahmini 110 saat gibi bir uygulama ile kişinin işlerine engel olmadan haftada iki gün belli saatler arasında uygulama yapacağız. Eğitimler belli bir ücret karşılığında olacak, mevcut giderlerle alakalı olduğu için yüklü bir miktar olacağını düşünmüyorum. Meslek standardı olduğu için eğitimlere katılım zorunlu olacak. Çünkü denetimlerde belge sorgulaması yapılacak ayrıca yeni dükkanlarda ruhsat alırken bu belgeler istenecek” diye konuştu.
Daha önce meslek olarak gözükmedikleri için mevcut bir aktar dükkanında satılan ürünlerin herkes tarafından satışının yapılabildiğini vurgulayan Özdemir, “Şu anda meslek olarak görüldüğü için aktar dükkanında satılan mallar da belirlenmiş oldu. Bu durumda aktar ve eczane açısından bir düzen oturmuş olacak. Ayrıca bizim federasyon olarak bazı söz hakkımız olmasına rağmen meslek olarak gözükmediğimiz için yetkisel anlamda çok fazla bir şey yapamıyorduk. Bu sorunu aşmış olduk” ifadelerini kullandı.
Alternatif destekleyici tıp yardımcı mesleği
Özdemir, konu ile ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek tanımında alternatif destekleyici tıp yardımcı mesleği olarak gözüktüğümüz için aktarlar, müşteri talebi doğrultusunda bitkiler, tohumlar, baharatlar, bitkisel yağlar veya bitkisel sulardan karışım hazırlayabilir diye bir maddemiz var. Daha önce meslek standardımız olmadığı için bu tarz karışımların satışı yasal değildi. Ama şu an bunları yapabiliriz ve büyük bir avantaj kazandırdı bu durum bize. Bunun haricinde bir diğer madde ise aktarlar müşterilerine ürünlerin ne işe yaradığı ve kullanma şekilleri hakkında bilgi verebilir. Böylece eskiden yaşadığımız problemlerin hepsi ortadan kalkmış oldu ve mesleğimizin önü açıkken daha da açıldı.”
Yorumlar