Son dönemlerde ülkemizde de sıkça adı duyulan Gut and Psychology Syndrome (T. Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) baş harfleri ile anılan GAPS Diyeti, Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından icat edildi.
Ülkemizde bu diyetin adı Berna Laçin’in Instagram hesabında paylaştığı formda görüntüsü sonrasında bir anda herkes tarafından duyuldu. Bağırsaklarında yaşadığı sıkıntı nedeniyle GAPS Diyetiyle tedavi olduğunu açıklayan Laçin, zayıflamak için özel bir çaba göstermediğini, yalnızca tedavisi için gerekli GAPS Diyetini uygulayarak bu forma girdiğini söylemişti.
GAPS Diyeti nedir?
Savunucuları GAPS Diyetinin sindirim sistemini ve insan psikolojisini aynı anda etkileyen Bağırsak ve Psikoloji Sendromunu tedavi ettiği söylüyor. GAPS Diyeti ile hasar görmüş bağırsak duvarını ve epitel dokusunun iyileşmesi hedefleniyor.
Diyet ile vücuda giren zararlı maddelerin ve sindirilemeyen yiyeceklerin kana geçişinin durdurulması amaçlanıyor. Diyet, uygulaması uzun zaman ve sabır gerektiren farklı aşamalardan oluşuyor.
Bu diyeti ortaya koyan Dr. McBride’a göre birçok sağlık sorununun tek bir nedeni var, o da bağırsak mikroplarının dengesizliği. Modern dünyanın bağırsak florası için birçok tehlike barındırdığını söyleyen Dr. McBride, bağırsak zarar gördükten sonra tüm vücut sağlığının olumsuz etkilendiğini ve hastalıkların ortaya çıktığını öne sürüyor. Dr. McBride’a göre dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk, şizofreni, epilepsi, depresyon ve daha birçok rahatsızlık aslında birer bağırsak hastalığı.
Dr. McBride’a göre “oldukça organize” bir yer olan bağırsak florası, faydalı mikroorganizma türlerinin hakimiyeti altında. Bu denge bozulduğunda çocuklarda sindirim ve gıda emilimi sekteye uğruyor, bağırsakta ve vücudun diğer bölümlerinde birçok semptom ortaya çıkıyor.
Dr. McBride’a göre otizm vakalarının artmasının nedeni de anormal bağırsak florası. Doktora göre otizmli çocuklar tamamen normal doğuyor, doğum sonrasında bağırsaklarda anormal floranın ortaya çıkmasıyla otizm gelişiyor. Dr. McBride bağırsak florası sorunlu çocukların sağlıklı insanlar gibi aşılanmaması gerektiğini de savunuyor.
Bu iddialar özellikle ilgi çekiyor ve diyetin de daha çok kişi tarafından denenmesini sağlıyor.
Ancak bu argümanların önemli bir kısmı bilim camiasında pek kabul görmüyor, literatürde doğrulayacak kanıtlar yer almıyor.
Bilim adamlarına göre yararına dair yeterli kanıt yok!
Bu diyeti değerlendiren ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli tıp doktoru Harriet Hall’a göre Dr. Campbell-McBride’ın GAPS Diyeti için sunduğu kanıtlarda büyük eksiklikler var. İddiaların çoğunu destekleyecek kanıtlat mevcut değil. Özellikle otizmin tamamen gerilemesi iddiası doğrulanmış değil.
GASP Diyetinin tehlikeleri…
Öte yandan Dr. McBride’ın aşı ve kolesterol testi yaptırmaya karşı olması da sağlığı tehdit edebilecek unsurlar arasında yer alıyor. Bu tip iddialar bilimsel kanıtlarla desteklenmiyor ve doktorların geneli tarafından kabul görmüyor.
Diyetin kendisiyle ilgili de bazı sıkıntılar var. 3 aşamalı diyetin ilk aşamasında önerilen sınırlı beslenme nedeniyle yeterli besin alımı sağlanmıyor. 2. aşamada tavsiye edilen çiğ yumurta sarısı ise Salmonella bulaşmasına davetiye çıkarıyor.
Tamamına bakıldığında diyet sağlıklı olsa da oldukça zahmet gerektirdiği görülüyor. Diyetin sağlayacağı iddia edilen etkilerin tümünün gerçekleşmesi muhtemel görünmüyor. Gerekli testler yapılmadan bu diyetin hastaları için faydalı mı zararlı mı olduğunu söylemek mümkün değil.
Sonuç olarak, bilimsel kanıtlarla desteklenmeyen bu diyetleri uygulamak yerine, kendi durumunuza özel destek alabilmeniz için bir diyetisyen ve tıp doktoru ile görüşmenizi öneriyoruz.
Gıdahattı.com
Yorumlar