Tarot nedir?
Yeniçağ inançlarına göre; Tarot bir tür "bilinçaltı okuma" tekniğidir ve sanıldığı gibi bir fal çeşidi ya da medyumluk yöntemi değildir. Tarot, özetle bir tür "psikolojik destek" ve motivasyon tekniğidir. Tabi şartlatan olmayan, doğru eğitim almış ve kendini uzmanlaştırmış ve iyi niyetli yorumcular bulursanız. (Kendine yorumcu değil bilici diyenler ile Tarotun en eski kehanet yöntemlerinden olduğunu söyleyenleri hiç düşünmeden eleyiniz)
İngilizcesi "Tarot Reading" Türkçesi "Tarot Okuması" olan kavram muhtemelen halk arasında daha çok ilgi görsün diye ilk popüler yayınlarda "Tarot falı" şeklinde kullanılmış, Tarot fal çeşitleri arasında zikredilmiş ve "galatı meşhur" olarak kalmıştır.
Kökeninin Latince olduğu tahmin edilen Tarot sözcüğü İtalyanca "tarocchi", Fransızca "taraux" kelimesinden Türkçeleşmiştir. Bir başka etimolojik görüşe göre ise kelimenin kökeni Arapça çıkarma, koyma ve bırakma anlamlarında gelen "tarh"tır.
Tarot yöntemi, gelecekten haber vermez
Her ne kadar günümüzde daha çok her alanda karşınıza çıkabilecek şarlatanlar sayesinde gelecekten haber alma yani kehanet ve fal amaçlı kullanılsa da Tarot yöntemi, gelecekten haber veremez. Tarot Yorumcuları, danışan kişinin çektiği kartlardan yola çıkarak onun geçmişindeki, bugünkü ve gelecekteki potansiyellerini ortaya çıkartmaya çalışır. Dolayısıyla da önüne gelenin altından kalkabileceği bir uygulama değildir. Tarot Yorumcusu olmak eğitim ve uzmanlık gerektirir ki en doğru eğitim tekniği de usta - çırak yöntemdir.
Kimlik bilgilerinizi isteyen Tarot Yorumcusu siz kandırıyordur
Bu konuda ünlü Tarot Eğitmeni Su Karakuş, çok önemli bir uyarıda buluyor: "Tarot yorumu almak istediğinizde; anne adı, anne kızlık soyadı, doğum tarihi gibi bilgileri kesinlikle hiçbir yorumcuya vermemelisiniz. Yorumlama için asla bu bilgilere ihtiyaç yoktur. Tarot kartları kiminle evleneceğinizi ve evlilik tarihinizi anlatamaz. Kartların bu tür anlamları yoktur bu nedenle biri size isim ve tarih veriyorsa tarot yorumunu bilmediğinden, uydurduğundan emin olabilirsiniz."
Tarot destesinde kaç kart vardır?
Tarot destesi 78 karttan oluşur. Her kartın sembolik olarak değişik anlamı ve potansiyeli vardır.
Tarot destesinde kartlar, 22 adedi "büyük arkana / major arcana", 56 adedi "küçük arkana / minor arcana" serisi olarak ikiye ayrılır. Destlerin Türkçe ifadesi "Büyük Gizemler" ve "Küçük Gizemler" demektir.
Tarot Kartları Nasıl Dizilir?
Basitten karmaşığa doğru temel tarot açılış teknikleri şöyle sıralanır:
1. Üç Kart Dizilimi
Tarot yetenekleriniz üzerindeki bilginizi tazelemek istiyorsanız bu temel Üç Kart Dizilimi’ni kullanarak hızlı bir okuma yapın ya da sadece basit bir soruna cevap arayın. Bu, okumaların en kolayıdır ve yalnızca üç adımda basit bir okuma yapabilmenizi sağlar. Yeteneklerinizi tazelerken arkadaşlarınıza ya da ailenize bu hızlı yöntemle okuma yapabilir, veya acele cevap peşinde olan meraklı biri için kullanabilirsiniz. Bu üç kart; geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği temsil etmektedir.
2. Pentagram Dizilimi
Pentagram, pek çok Pagan ve Wicca inancını benimsemiş kimseler için kutsal kabul edilen beş köşeli yıldızdır.
Yıldız Sembollerinin diliYıldız Sembolleri neler anlatıyor? Kaç köşeli yıldız neyi ifade ediyor. Yazarımız Ferda Ercan Uyulan'ın kaleminden okuyun:
Bir ışık kaynağıdır yıldız, karanlıkta parlar. Fiziksel olarak bizden oldukça uzakta bulunan bir cisimdir. Ama kim bilir kaçımız, gökte bir yıldız görür görmez dilekte bulunmuşuzdur… Yıldız, başlı başına gizemlidir. Pentagram içindeki beş köşenin her biri, bir anlama sahiptir. Kimi zaman beşinci element olarak kabul edilen ruhun yanı sıra dört temel elementi temsil ederler: Toprak, Hava, Ateş ve Su. Bu yorumlamaların her biri, bu Tarot diziliminin bünyesinde toplanmıştır.
3. Yedi Kartlı At Nalı Dizilimi
Tarot okuma yeteneklerinizi geliştirdikçe bir dizilim şeklini, diğerlerine göre daha çok tercih ettiğinizi görebilirsiniz. Günümüzde en yaygın kullanılan dizilimlerden biri, Yedi Kartlı At Nalı düzenidir. Bu dizilim yedi farklı kartı kullanmayı gerektirse de aslında oldukça basit bir dizilimdir. Her bir kart, mevcut sorun ya da durumu farklı açılardan birleştiren bir konumdadır. Yedi Kartlı At Nalı diziliminin bu türünde kartlar sırasıyla geçmişi, şimdiki zamanı gizli etkileri, ilgili kişiyi, diğerlerinin tutumlarını, ilgili kişinin durum hakkında ne yapması gerektiğini ve muhtemel sonuçları temsil eder.
4. Çingene Dizilimi
Çingene Tarotu Dizilimi, basit ama şaşırtıcı miktarda bilgi edinebileceğiniz bir dizilim türüdür. Bir durum karşısında genel bir bakış edinmek istiyorsanız veya çözmeye çalıştığınız çok sayıda ilişkili durum varsa bu, sizin için kullanışlı bir yöntem olacaktır. Çingene Tarotu, yorumlamalarınızda size geniş bir esneklik sunan, oldukça serbest biçimli bir dizilimdir.
Bazıları Çingene Dizilimi’ni, üç sıranın her birindeki kartları kullanarak basitçe geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek olmak üzere yorumlar. En uzak geçmiş, A sırasında bulunur; yedi sıradan ikincisi, yani B sırası, ilgili kişinin mevcut hayatıyla ilgili durumları içerir. En alttaki sıra, C sırası ise şimdiki zamanın bir devamı olarak kişinin hayatında gerçekleştirebileceği muhtemel işleri de içeren yedi karttan oluşur. Yalnızca geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe bakarak Çingene Dizilimi’ni okumak kolaydır. Ancak dizilimi farklı açılara bölerseniz daha derine inebilir ve durumlara daha karmaşık yaklaşımlar getirebilirsiniz.
5. Kelt Haçı Dizilimi
Kelt Haçı olarak bilinen Tarot dizilimi, kullanılan en ayrıntılı ve karmaşık düzenlerden biridir. Cevaplanması gereken özel bir soru olduğunda bu yöntemi kullanabilirsiniz, zira böylelikle durumun farklı açılarına doğru adım adım ilerleyebilirsiniz. Yöntem, temelde bir seferde tek bir durum üzerine durur. Okumanın sonuna ulaştığınızda ise mevcut sorunu pek çok açıdan ele almış olursunuz.
Yorumlar