Mitoloji

Burçlar ve mitoloji: Hangi Burç Hangi Mitolojik Sembollerle İlişkili?

Astrolojideki Tüm Burçların Mitolojik Sembolleri. Burçların mitolojik öyküleri. Burçlarla ilişkilendirilen tanrı ve tanrıçalar ile mitoloji kahramanları:

Burçlar ve mitoloji: Hangi Burç Hangi Mitolojik Sembollerle İlişkili?

Gökteki burçlar bölgesi veya Zodyak (Zodiaque) ile mitoloji arasında çok sıkı bağlar vardır.

Astronomi biliminin geliştiği Babil ve Sümerler zamanında, burçlar bölgesi 12 eşit bölüme ayrıldı. Her kısma, oradaki yıldız kümesinin adı verildi.

Burçlar bölgesinde 12 şekil vardır. Bunlar benzedikleri şeye göre isim alır.  Burçlar bölgesinin her bölüğü 30 dereceye taksim edilir.. Her dereceyi güneş bir ayda alır.

12 rakamının Sümerler ve Kaideliler için özel önemi vardı. Günün 12 saata ayrılmasının, burçları bölgesinin 12 işaretiyle ilgisi vardır. Zaman, 12 yüz yıllık devrelere bölünür. Yeryüzü de 12 bölgeyeFre ayrılır. önceleri yıldızlara tapılırdı.

Yunanlılar, burçlar bölgesinin alâmetleri ile kendi büyük ilâhları arasında denklilik kurdular. Burçların işaretlerine tekabül eden ilâhlar vardır. Her burcun ilâhı olduğu gibi, o ilâhın kutsal hayvanı da amblem olarak bulunur:

1. Koç: Osiris, Ares,
2. Boğa: Hestia, Aphrodite, Venus, Güvercin, Sekhmet, Hathor
3. İkizler: Seth, İris, Apollon, Sacayağı, Castor ve Pollux, Kuğu, Leda, Hermes,
4. Yengeç: Bastet, Hathor, İsis, Artemis, Hermes, Mercure, Kaplumbağa, 
5. Arslan: Ra, Anibus, Herkül, Kartal. Sekhmet, Aslan
6. Başak : Thoth, Hathor, Astrae, Demeter-Ceres, Sepet, Persephopene
7. Terazi: Maat, Geb, Hephaistos-Vulcain, Takye, İsis, Anibus, Athena
8. Akrep: İsis, Selk, Mut, İştar, Lilith, Hades, Orion, Dişi Kurt, Morrigan, Fantom Kraliçe
9. Yay: Hapi, Zeus, Dionysos, Artemis-Diana, Köpek.
10. Oğlak: Horus, Era, Enki, Freya, Valkyries, Apollo, Kronos, Hestia-Vesta, Pan, Lamba
11. Kova: Yunus Balığı. Kraliçe Mab, Nut, Mab, Uranüs, Neptün, Ganymedes, Prometeus 
12. Balık: Isis, Antywy, Poseidon, Typhon, Yemaya, Neptune

Koç Burcunun Mitolojik Sembolleri: Osiris, Ares, Argaonotlar, Athena  ve Brighid

Koç burçları liderliği simgeler ve eril enerjiye sahip bir burçtur.  Mısır mitolojisinde de 'Ölümsüzlüğün tanrısı' olarak simgelenir. Osiris, Antik Mısır'da yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş ve iyilik tanrısıdır.  Osiris, Mısır’da oldukça güçlü bir Tanrı’ydı ve ölümden sonra yeniden doğuşu simgeliyordu. Diriliş Tanrısı olarak da biliniyordu. 18. sülale döneminde Mısır’da en çok tapılan tanrı olmuştu. Osiris’in popülaritesi, Mısır tarihinin en son evrelerine kadar sürdü. Bu burçla doğanlar oldukça cüretkardırlar ve öğretmeyi severler. Aynı zamanda ara sıra zorlayıcı kişiler de olabilirler.

Antik Yunan'da insanlar Mars gezegeninin kızıl rengi ile Ares'i özdeşleştirdiler. Ares tıpkı Koç burcu gibi son derece ateşli ve rekabetçi bir yapıya sahip. Ares savaş tanrısı; Zeus ve Hera'nın oğlu.

Yunan mitolojisinde, Argo gemisinde, Yason'un idaresi altında sefer yaparak 'Altın Pösteki'yi arayan Argonot'un hikayesine dayanır. Altın postu taşıyan Koç sonunda gökyüzüne çıkarak burada yerini alır... Jason ve Altın Post mitolojisi parçalanmış bir ailenin mutsuz çocukları ile başlar. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotia kralı Athamas ve eşi Nephele’nin çocuklarıdır. Ne var ki bu aile kraliçenin ölümüyle sarsılır. Daha sonra kral Athamas, Thebe kralı Cadmus’un kızı Ino ile ikinci evliliğini yapar. Ancak Ino çocuklara tahammül edemez ve onlara bir tuzak kurar. Önce Boeotia tarlalarına zararlı bir madde dökerek ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral ürünlerin zarar görmesinin nedenini ve ürünlerin nasıl kurtulacağını tanrılara sordurmak üzere baş danışmanlarını Delphi’ye yollar. Bu arada kraliçe Ino danışmanlara rüşvet vererek ‘çocukların kurban edilmesi’ yanıtını krala götürmesini sağlar. Kral çocukları kurban etme konusunda tereddüde düşer. Ama Ino burada tekrar devreye girer ve yerel rahiplere de rüşvet verir. Tüm rahipler çocukların kurban edilmesi konusunda ısrar etmeye başlar.

Kral çocuklarını kurban etmek için yakınlarda bulunan bir dağa götürür. Bu arada olan biten her şeyi öz anneleri Nephele cennetten seyretmektedir. Tanrılardan çocuklarını koruması için altın bir post yollamalarını diler. Kral tam çocuklarını kurban etmeye hazırlanırken “Altın Postlu Koç” (Aries) çocukları almaya gelir. Çocuklar koçun sırtına binerler. Koç onları uçarak Asya’ya doğru götürür. Ne yazık ki bugünkü Çanakkale boğazı üzerinde küçük Helle dengesini kaybedip, koçun üzerinden aşağı düşer. Bu yüzden, Yunan mitolojisinde Çanakkale boğazına ‘Hellespont’ denir. 

Phrixus, her şeye rağmen yoluna devam eder. Koç onu Caucausus dağlarında Colchis denen yere bırakır. Phrixus minnettarlığını göstermek için koçu Zeus’a kurban eder. Koçun altın postunu kutsal meşe ağacına asar. Altın Post, ağacı saran ve hiç uyumayan dev bir yılan tarafından (Serpent) korunur. Bu nedenle Zeus Koç’u gökyüzüne çıkarmıştır.

İrlanda’nın Tanrıçası olarak bilinen Brighid aynı zamanda İngiltere’de Brigantia olarak tanınan Danu halkının güçlü Tanrısı Dagdanın kızıdır. İrlanda ile İngiltere’de bu tanrıçaya adanan birçok bahar bayramı ve festivalleri bulunmaktadır. Ateş, Işık ve Sıcaklık tanrıçasıdır. Parlak bir enerjisi vardır. Tüm sanatların ustasıdır. Brighid’in savaşçılarının Brigandlar olarak anıldığı söylenir. Tanrısal Demirin ve Fırının Bekçisi olup sihirli, simyasal ve ilahi güçlerle tüm nesneleri dönüştürme becerisine sahiptir.

Koç burçları ilham almak, güçlenmek ve kendi kılıçlarını yönlendirmek üzere onun İlahi Işığına çağrıda bulunabilir. Brighid Koçların aşırı yoğun duygularının bastırılmasında ve iç huzurlarını bulmasında yardımcı olacaktır. Ateş sembollü bir takı size fayda sağlar.

Boğa Burcunun Mitolojik Sembolleri: Sekhmet, Hathor, Hestia, Minos, Europa, Io, Afrodit

Boğa burçları dişil enerjileri nedeniyle Mısır mitolojisindede 'Şifanın tanrıçası' olarak tanımlanır. Sekhmet savaş sırasında firavunlara liderlik edip korumuştur. Savaş ve şifa tanrıçası olarak bilinir. 

Hathor da eski Mısır’da çok tanınan tanrıçalardandır. Tapınak ve lahit resimlerinde Batının patroniçesi olarak betimlenmiş olup ölüyü yaşam sonrasında karşılayan kişidir. Diğer rolleri arasında sevgi, neşe, müzik, dans, yabancı ülkeler ve bereket tanrıçalığı da sayılabilir. Kadınlara doğum esnasında eşlik ettiğine ve madencilerin patronu olduğuna inanılırmış.

Boğa burçları sevgiyi aktarmak ve büyütmek için ve aynı zamanda daha mutlu bir yaşam sürdürmek için onun ilahi güçlerinden yararlanabilir. Hathor yaşamdan keyif almamızı sağlamak ve yaşam sonrasında da kılavuzluk yapmak için vardır. İki boynuzlu bir sembolik takı taşımak fayda sağlar.

Amun-Ra ya da bilinen adıyla Ra, Mısır’ın en güçlü tanrısıydı. Güneş Tanrısı olan Ra, Mısır’da pek çok yenilik yaptı. Bu burçla doğanlar çok iyimser ve yeteneklidirler ayrıca çok fazla güce sahiptirler. Gerektiğinden biraz daha içe kapalı olabilirler ancak genel olarak önemsedikleri kişilerden yakınlıklarını esirgemezler.

Boğa burcu mitolojide kalbin ve yuvanın bakire tanrıçası Hestia ile özdeşleştirilir. Hestia ekmek pişirmek ve aile yemeklerinden sorumluydu. Kronos ve Rea'nın ilk çocuğudur bunun yanında Kurban Ateşi Tanrıçası'dır ve görevi kurbanları tanrılara ulaştırmaktır.

Yunan mitolojisinde Europa ile Tanrıların tanrısı Zeus'un öyküsü Boğa burcuna ait nitelikler taşır: Bu hikâye Zeus ile Europa arasında geçmektedir. Suriyeli, genç ve güzel bir kız Europa bahçelerde çiçek toplarken Zeus, Europa’yı görür ve parlak beyazlığı, baş tanrının oldukça hoşuna gider. Bunun üzerine Zeus hem karısından saklanmak hem de Europa’yı ürkütmemek için beyaz bir boğa şekline girer ve bahçenin etrafında dolaşır. Europa boğayı görünce çok hoşuna ve gider ona çiçeklerden bir taç yapar. Daha sonra boğa, üzerine binen Europa’yı hızlıca Girit adasına götürür. Burada bir çınar ağacının altında tanrı haline geri dönen Zeus kendini tanıtır ve Europa, Zeus’un omuzlarında uyur. 

Zeus, karısı Hera’dan korktuğu için Europa’yla ilişkisini gizlemek zorundadır; Girit kralı Asterion’la bir anlaşma yaparak, kızı onunla evlendirir. Zeus’un Europa ile o birleşmesinden doğan üç oğlu Minos, Sarpedon ve Radamanthys’i de Asterion büyütür.

Bu sevgiden doğan Girit Kralı Minos tüm dünya krallarının ilki ve en iyisi olarak ünlüdür. Minos, yarı insan-yarı boğa bir yaratık olan Minotaur’a da ismini verecektir...  Zeus, şekline büründüğü boğayı, bu hadisenin anısına bir takımyıldızı haline getirir ve gökyüzündeki burçlar arasına yerleştirir. Astroloji meraklılarının karakterlerine etki ettiğine inandıkları boğa burcunun hikâyesi bu. 

Boğa, bu hikâyenin yanı sıra Zeus’un yaptığı aşk kaçamakları ile de ilgilidir. Boğa aynı zamanda Argos Kralı Inachus’ın kızı Io’yu da temsil etmektedir. Zeus Io’ya aşık olduğu için, Zeus’un karısı olan tanrıça Hera bu ihanetin bedelini İo’ya ödetmiş ve onu beyaz bir boğaya çevirmiştir.

İkizler Burcunun Mitolojik Sembolleri: Seth, İsis, Merkür, Hermes, Castor ve Pollux, Leda, Kuğu, Yumurta

İkizler burcu Mısır Mitolojisinde 'Nefretin Tanrısı' ile sembolize edilir. Seth, mısır mitolojisindeki en nefret edilen tanrıdır.  Seth, kaosun tanrısıydı. Kararlı kişiliği ile biliniyordu. Bu burçta doğanlar çok değişken ama aynı zamanda oldukça acımasızlar. İşleri çok ileri götürme eğilimindedirler ama aynı zamanda tereddüt eden kişilerdir. İnsanlar genel olarak bu kişilerin etraflarında olmayı severler ancak bazen aşırı davranışları olabilir.

Türk mitolojisinde başlangıçta Ülgen‟le aynı görevi –dünyayı yaratmak- paylaşan Erlik, düzenli dünyayı yaratan güçten bozucu tahrip edici güce çevrilmiştir. Mite göre Ülgen gibi başlangıçta var olan ve kaz/erkek donuna girip suyun dibinden dünyanın yaratılması için gerekli toprağı/çamuru çıkaran Erlik, Ülgen‟le aynı hakka sahip görünür. Burada bir yaratılış mitinde ikizler motifi görülür.  Altay-Sayan Türklerinde Ülgen ve oğullarının, Erlik ve oğullarının soylarının ilk atası olması inancı, başlangıçta bu iki mitolojik karakterin ikizler motifine ait düşünülebileceğini gösterir.

Kuzey Amerika‟da Puebloslarda “Büyük Tanrı” yerini , bazen birbirine karşıt, fakat daima birbirini tamamlayıcı olan tanrısal çiftlere bırakmıştır. Zuni mitolojisinde Awonawilona varlığı, güneşe dönüşmüş ve kendi özel cevherinden “iki tohum” çıkmıştır. Onlar o “Büyük Sulara” işlemiş ve onlar “her şeyi kaplayan” “göksel Baba‟nın” ve her şeyi kuşatan “yer-Ana‟nın” varlığına gelmişlerdir. İş bu kozmik ikiz birliğinden, bütün hayat şekilleri doğmuştur.

Merkür tarafından yönetilen İkizler, Zodyak kuşağının üçüncü burcudur. Yunan Mitolojisinde Merkür, tanrıların elçisi olan kanatlı Hermes'ten başkası değildir. Hermes aynı zamanda sürülerin, iletişimin, dilin ve yazmanın tanrısıdır ve bu nedenle sosyal ve konuşkan İkizleri burcu ile ilişkilendirilir.

İkizler burcu Yunan Mitolojisinde biri ölümlü diğeri ölümsüz olan ikiz erkek kardeşler öyküsü ile de sembolize edilir: Castor ve Pollux: ... Mitolojide Tanrı Zeus'un oğulları Castor ve Pollux, aynı zamanda Dioscuri Yıldız Kümesinden iki yıldızın da adıdır

Olympos’un Ulu Tanrısı Zeus bir gece Taygetes dağının vahşi tepesine iner. Gece çok karanlıktır. Yüksek dağın sessizliğini bozacak hiçbir gürültü yoktur. O gönül verdiği güzel bir kızı elde etmek için, yakışıklı bir kuğu olup, yeryüzüne inmiştir. Gerçekte o Olympos’u terk ettiği gece, Aetolia kralının kızı Leda, ölü bir kraliçe gibi uyuyormuş. İlahi kuğu kanatlarını birbirine çarparak etrafına güzel kokular yaydığında, Leda birden bire sıçrayarak uyanır. Yanında parlak beyaz tüyleri olan bu ilahi kuş, uzun boynuyla yüzünü okşamaktaymış. Kuğu kuşu ona “hiçbir şeyden korkma” der. “Ben aydınlıklar tanrısıyım, istiyorum ki sen, biri diğerinin benzeri olacak iki meşhur çocuğun anası olasın. Onlar ay ve güneş gibi birbirlerini takip ederek yaşayacaklar. Birinin adı Kastor, diğerininki Polluks olacak. Onlar ölüm acısını hafifleterek insanlara iyilik edecekler. Acı içinde çırpınan ve can vermek üzere olan gemicilerin yardımına koşan tanrılar olacaklar. Gerçekten kudurmuş fırtınalar, denizin üzerine atıldıkları ve gemicilerin şaşırmış halde gemilerinin başında onlara yalvararak, onlardan yardım istedikleri zaman; hızlı kanat çırpışlarıyla gökleri yararak, senin iki oğlun bulutların içinde görünecekler. Zincirlerinden boşlanmış, azgın rüzgarların soluklarını kesecekler, dalgaların gürültülerini azaltacaklar. Gemiyi sapa sağlam limana ulaştıracaklar” diye fısıldar.

Dokuz ay sonra Leda, ormanların içinde bir yumurta yumurtladı. Yumurtadan birbirine tamamen benzeyen iki çocuk çıktı. Onlar yumurtadan çıkar çıkmaz, parlak bir yıldız başlarından aşağı nur döker. Sonra ikisi de aynı ata binerek ve ellerinde mızraklarla dörtnala uzaklaşırlar.

Yunan Mitolojisinde İkizlerin sembolize edildiği kimlik Tanrıça İris'tir.  Olimpos dağında yaşayan ve tanrıların insanlarla bağlantısını kuran bir sembolizmadır. Ölümlülere tanrıların mesajlarını aktaran ve tanrılara da gerekli zamanlarda yardım edendir. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna, denizin derinliklerine ve yeraltı dünyasına hızla seyahat edebilmektedir. Altın Kanatlı Tanrıça İris Gökkuşağını temsil eder. Gökkuşağının 7 ana rengiyle birlikte yaşamın çeşitliliğini ve seyahat edebileceği 7 âlemi göstermektedir.

İkizler kötü olayların da yaşamlarında müspet tesir yapabileceğini anlayabilmek için kendisine başvurabilir. İris, İkizler’in değişken yapısını kutsayıp yaşam yolculuğunda kılavuzluk edebilir. Gökkuşağı semboliğini yanınızda bulundurmanız etkilidir.

Çin desenlerinde yin yang sembolü de bir ikilik örneğidir. “Denge, uyum ve eşitliğin özü”nü barındırır. Yin ve yangın her biri, akıcı çizgilerle birbirine yol verir ve her biri kendi içinde, tam orta yerlerinde, diğerine ait bir unsuru taşır. Denge, uyum ve eşitlik de burada yatar. Mutlak karşıtlar birbirini tamamlar. İkizler motifinde görülen mücadele yin yangda da vardır. Dengeleri, dinamik bir gerilimden, birinin diğerine sürekli “üstün gelme mücadelesi”nden kaynaklanır. Yin ve yangın, “zamanın başlangıcında”, büyük evrensel karanlık ve hiçlik bir şimşek çakmasıyla bölündüğü anda doğduğuna inanılır. Ağır ve karanlık olan her şey yin, hafif ve parlak
olan her şey yang oldu. Böylece yin-yang varoluşa ait evrensel güçler oldu. Hiçbir ey onlardan hayat bulamaz ve var olan her şey, içinde her ikisini de barındırır. Yin ve yang evrenin küçük bir modelidir. İnsan bünyesinde hem yin hem de yangı taşımakla birlikte, erkekler daha yang, kadınlar daha yindir. Gezegenler ve yıldızlar yin ve yangın bileşimi olmakla birlikte; güneş yang, ay ise yindir. Yer şekilleri yin ve yandan oluştuğu halde, dağlar yang, nehirler ise yindir. Yin: “Soğuk”, buz, yağmur, su, kış, sürüngen hayvanlar, ay, toprak, yeryüzü, “edilgen”, kadınlar, ağaçlar, “karanlık”, gece, koyu renkler, kuzey... Yang: “Sıcak”, güneş, enerji, yaz, “etken”, erkekler, kuşlar, “ışık”, yıldızlar, gündüz, yaz, güney

Yengeç Burcunun Mitolojik Sembolleri:  Bastet, Hathor, İsis, Artemis, Diana, Hermes, Mercure, Herkül, Hydra,  Kaplumbağa, Cancer

Yengeç burçları, anaçlık ve doğurganlığı simgeleyen bir burçtur. Bu nedenle Mısır mitolojisimde 'Doğumun tanrıçası'  Hathor ile sembolize edilir.. Mısır mitolojisinde İsis de bu burcun zembollerindendir.  Bastet de bu burçla ilgili bir Tanrıça’ydı ve kadınları korumaktan sorumluydu. Onun koruması altında doğanlar onun kadar büyüleyici ve eşsiz olarak tasvir ediliyor. Genel olarak oldukça pozitif düşünürler ve çok şefkatlidirler.

Yengeç Burcu’nu Ay yönetir.  Ay mitolojide çok geniş bir perspektifte yer almıştır her ırkın dişi arketipi birbirine benzese de ırkların edindikleri ilim doğrultusunda tasvirleri farklıdır. Ana arketip olarak ‘anne’dir. Yengeç Burcu anne sevgisi demektir.

Ay, Yunan mitolojisinde Hyperion ve Theia ’nın kızı olan Selene, Güneş tanrısı olan Helios’un kardeşidir.

Roma mitolojisinde Artemis (Diana) Apollo’nun ikiz kardeşidir. Ayın tanrıçasıdır. İlahi avcıdır, bizi güvende tutar ve doğum esnasında kadınlara yardım eder. Doğum ve ebelerin tanrıçası olarak ünlenmiştir. Buna ilaveten güçlü bir büyücüdür. 

Yunan Mitolojisindeki bir efsaneye göre  Yengeç burcunun karakteri, mitolojide Av Tanrıçası olarak adlandırılan Artemis (Diana) ile özdeşleştirilmiştir. Avcı Diana, avladığı hayvanları insanlara sunmuş, darda kalanlara yardım elini uzatmış, bunun yanı sıra; duyguları ve sinir sistemini de o yönetmiş. Bu özellikler Yengeç Burcu insanının da özellikleridir aynı zamanda.

Herkül kral Eurystheus’a hizmet ederken, çok başlı bir yılan olan Hydra’yı (Su yılanı) öldürmekle görevlendirilir. Eurystheus, Argos kralı Stenelos’un oğlu ve Perseus’un torunudur. Zeus Herkül’ü doğurması için Alkmene’yi hamile bıraktığında, Perseus’un ilk torununun krallık sahibi olacağını söyler. Perseus’un doğacak ilk torununun Herkül olacağını bilen Hera olaya el koyarak, Herkül’den sonra doğması gereken Perseus’un torunlarından Eurystheus’un zamanından önce doğmasını sağlar. Hera’nın sayesinde, Herkül’den önce doğan Eurystheus krallığı alır.

Hydra, Herkül’den öç almak üzere Hera tarafından yetiştirilmiştir. Hydra tüm yaratıkları titretecek kadar korkunç bir bataklık canavarıydı. Kerberos, Khimaira, Phiks gibi canavarların kız kardeşidir. Bataklıklar canavarı Hydra ve güçlüler güçlüsü Herkül savaşırlarken Hera, Yengeç’i Herkül’ün ayağını ısırması için gönderir. Yengeç bu görevi başarıyla yerine getiremez. Herkül’ün dikkatini dağıtamaz. Herkül ayağının altındaki yengeci ezerek öldürür. Cancer (Yengeç) bu vefakar davranışından dolayı Hera tarafından ödüllendirilip gökyüzüne alınır. 

Bir diğer mitolojik hikayeye göre, Herkül ikinci görevindeyken, onu tedirgin etmesi için gönderilen yengeçtir. Lernaean, Hydra ile savaşmış olduğu için, onu yıllardan beri kıskanan Juno, kahramanın topuklarını kıstırması için Cancer’ı gönderir. Yengeç, Herkül’ün ayakları altında ezilir fakat Juno, başarılı hizmeti nedeniyle onu göklere yerleştirir.

Yengeç burcunun karakteri, mitolojide Av Tanrıçası olarak adlandırılan Diana ile özdeşleştirilmişti.

Aslan Burcunun Mitolojik Sembolleri:  Ra, Anibus, Sekhmet, Herkül, Zeus, 

Aslan burçları, Güneş tarafından yönetildiği için Mısır mitolojisinde, 'Güneş tanrısı Ra ile simgelenir. Güneş Tanrısı Ra, Mısır tanrıları arasında en kudretlisidir.

Burcun Mısır'daki sembollerinden Anubis, ölülerin dünyasını koruyan kişi olarak biliniyordu. Mısır’ın en ikonik tanrılarından biriydi. Bu burcun insanları çok kontrolcüdür ve genellikle yapmamaları gerekse bile liderliği ele almaktan hoşlanırlar. Tutkularını ellerinden gelen her şeye aktarırlar ve geri çekilmekten hoşlanmazlar.

Sekhmet Antik Mısır mitolojisinde savaş, yıkım ve mutlak gücün tanrıçasıdır. Aslan başlı veya bir aslan olarak tasvir edilir.  Anlamı güç demektir. Savaşçıdır. Tüm kutsal olan şeylerin, Mısır sınırlarının ve Firavunların koruyucusu idi. Sekhmet’den Ra’yı düşmanı olan kötü yılan Apophis’den koruyan olarak bahsedilir.

Aslanlar Sekhmet’i kötülere karşı kendilerini korumak ve yere sağlam basabilmek için çağırabilir. Onlara güç verir ve yaşam amaçlarına ulaşmalarını sağlar. Sekhmet dürüstlüğü ve cesareti mutlaka ödüllendirir. Aslan başlı bir tasarım kullanmak sizi güçlendirir.

Aslan burcu ile güneşle ilgili mitolojik kahramanlar hep yan yana görülür. Helios, Apollo figürleri ile anlatılmıştır.

Aslan burcu  Yunan Miyolojisindr tanrılar tanrısı Zeus ile ilişkilendirilir. Zeus tanrıların kralı, gökyüzü tanrısı, hava durumu, kader, krallık, yasa ve düzen ile ilgilenir. Kronos ve Rhea'nın en küçük oğludur ve gök tanrıçası Hera ile evlidir. Biraz çapkın olan Zeus'un çeşitli kadınlarla ilişkisi olmuştur. Genellikle atletik, vücudu kaslı, kara sakallı, zeytin yaprağı çelengi ve elinde şimşeği ile tasvir edilir. Zeus yüksek sesle gülmeyi seven kaygısız ve tahmin edilemez bir tanrıydı. Bilge, adil ve merhametli olarak bilinir. Fakat kolay kızdırılır. Bu özellikler aynı zamanda aslan burcuna sahip olan insanlar için de geçerlidir. Aslan burcu olanlar gururlu, ben merkezci ve biraz kibirli, ama aynı zamanda çok bilge, cömert ve aynı zamanda tanrıların kralı Zeus gibi adildir.

Aslan burcu, Yunan Mitolojisi'nde, Pontos'un, Orthos köpeğiyle birleşmesinden meydana gelen canavarlardan biri olan Nemeia aslanı ile özdeşleştirilir. Hesiodos'a göre, Hera tarafından beslenen bu aslan, vahşetiyle ünlüdür. Herakles'in tamamladığı on iki işin biri de, bu aslanın öldürülmesidir.

Tanrılar tanrısı Zeus’un hem kız kardeşi hem de saygıdeğer karısı olan Tanrıça Hera, Zeus’tan intikam almak için, Argolis Ovası’na yenilmez bir Aslan gönderir. İni Arima Dağında olan Ekhidna’nın yarattığı bu canavar Aslanın karşısına yine Herkül çıkmış. Canavar Aslanla amansız bir mücadele veren Herkül, bu savaştan galip çıkmasını bilen taraf olmuş. Herkül’ün bu zaferini kutlamak için bu bölgede iki yılda bir Argolis Ovası’nda Zeus’un onuruna Nema oyunları düzenlenirmiş. Bu oyunların, bir yılan sokmasından ölen Nemea kralının oğlu Opheltes’in anısı için Herkül tarafından düzenlendiğine inanılır. Bu ve bunun gibi birçok kahramanlıkları olan Herkül’ün o müthiş tanrısal gücünün, Ekhinda’nın yarattığı bu Aslanın gücü ile birleşerek Aslan burcunun güçsel yapısıyla özdeşleştiği ortadadır 

Türk astroloji sistemi ile karşılaştırıldığında ise Aslan, birden fazla burca denk gelmektedir. Ötgür, Küsümnü, Künlü adlı burçlar Aslan burcunun yer aldığı zaman dilimlerinde yer almaktadır.  Türk Astrolojisin de 36 adet burcun yer alır. Batı astrolojisinde bir burca denk
gelen 30 günlük süreyi 10 günlük dilimlere ayrılır, Batı astrolojisinde yer alan bir burcun içinde
birbirinden farklı üç burç yer alır. Aslan burcunun Batı astrolojisindeki mitik arka planından gelen güçlü ve lider yapısının Ötgür, Küsümnü, Künlü adlı Türk astrolojisinde yer alan burçlarda da olduğu görülmektedir. Bu üç burcun ayrıntılı özelliklerinde “lider olmayı sevmeleri, otoriterlikleri dikkat çeker.  Künlü burcu kün yani güneş sözcüğünden türemiştir dolayısıyla yönetici gezegeni de Güneş’tir.

Başak Burcunun Mitolojik Sembolleri:  Hathor, Thoth, Demeter-Ceres, Sepet, Persephopene, Astrae

Başak burçları, Mısır mitolojisinde, Mısır mitolojisinde Aşk, doğum, bereket, aşk ve evlilik ile ilişkilendirilen tanrıça Hathor ile sembolize edilir.  

Burcun Mısır Mitolojisindeki bir diğer simgesi Thoth Bilgeliğin Tanrısı. Yazma, Akıl ve Ay Tanrısı özelliği ile anılmıştır. İbiş kuşu başıyla resmedilmiştir ve elinde bir dolmakalem ve her şeyi kaydettiği parşömenler vardır. Hiyerogliflerin ve simyanın onun insanlığa armağanı olduğu söylenir. Thoth, bilgeliğe hükmeden bir Tanrı’dır. Bu burçta doğan insanlar dinlemede harikadır ve değişiklikleri düzgün bir şekilde yapmaya en istekli olanlar olma eğilimindedirler. Bununla birlikte, her zaman anlaşmaları en kolay olan insanlar değildirler. Kendilerini sunma biçimleri nedeniyle bazen işler zorlaşır.

Başak, Yunan Mitolojiinde tarım tanrıçası demeter ile özdeşleştirilir. Yunan Mitolojisinde Başak burcunu; toprak ve bereket tanrıçası Demeter simgeler. Demeter; Kronos (Satürn) ve Rhea'nın kızıdır. Demeter'in Zeus ile birleşmesinden 'Kore' adında bir kızı olmuştur. Demeter tahıl, ekmek ve tarım tanrıçasıdır. Astrolojide başak burcu tıpkı Mitolojideki demeter gibi genellikle tahıl taşıyan bir kadın olarak tasvir edilir. Demeter Kronos ve Rhea'nın kızıdır ve genellikle olgun bir kadın olarak tasvir edilir. Bir taç giyip, buğday kasnakları ve bir meşale taşıyan bir kadın olarak resmedilir. Demeter isminin tam karşlığı "Dünya Ana" dır. Bir anne figürü ve bekçi olarak görülür. Dünya'da yiyeceklerin büyümesinden sorumludur. Başak burcu insanları da Demeter gibi zeki, gözetici ve her şeye çare bulan bir yapıya sahiptirler. Öte yandan eleştirel, detaycı, vaaz verme meraklısı bir yapıya sahip olabilirler.

Başak Burcunun bir diğer sembol tanrıçası: Persephone, Tabiatın ve Dünya Ananın Kızı Yeraltı tanrısı Hadesi büyülemiş olan güzel bakiredir. Onun kahkahasını duyduktan sonra Hades hasat tanrıçası Demeter’in kızı Persephone’a aşık olmuş, onu yeraltına kaçırmıştır. Yeraltı kraliçesi Persephone aynı zamanda mevsimlerin değişiminden de sorumludur. Yeraltına indiğinde sonbahar ekinoksu oluşur ve tabiat uyumaya başlar. Dışarı çıktığında ise bahar ekinoksu başlar ve tabiat canlanır!

Başaklar karanlık duygular hissettiklerinde ve ümide ihtiyaç duyduklarında onunla bağlantıya geçebilir. Persephone da onlara asla bir sonun olmadığını ve mutlaka yeni bir başlangıç olacağını anlatır. Persephone 6 adet nar tanesi yemiştir ve Başak da Zodyak’ın 6. burcudur. Koruma için 6 sayısını kullanabilirsiniz.

Başak burcunun bir diğer sembolü tanrılar Tanrısı Zeus’un Themis’ten olan kızı Astrae’dır. İnsanların erdem ve mutluluk çağı olarak  adlandırdıkları Altın Çağda, insanların arasında yaşadığı söylenir. Adaletli, saf ve temiz, güzeller güzeli Astrae, Altın Çağ sona erip de dünyada ahlaksızlar ve ahlaksızlıklar belirmeye başlayınca buna dayanamayarak geldiği yer olan gökyüzüne çekilmiştir.

Baş tanrı Zeus ile adalet tanrıçası Themis’in kızı olan Astrea (Dike) hak ve adaleti simgeler. Astrea, insanların sözlerinde, hareketlerinde doğruluktan ayrılmamalarını sağlamaya çalışır. Bu tanrıçanın sadece öğüt vermekle yetindiği ve harekete geçirmekten aciz olduğu söylenir. Fazilet ve adalet ilham eden Astrea, insanların mutlu yaşadığı dönemlerde onların arasında yaşardı. Ahlaksızlık ve kötülükler artınca gökyüzüne çıktı ve yıldızlar arasına yerleşti. İnsanlar öldükten sonra onları yıldızlar arasında yargılayan tanrıçadır.

Başak burcunun Türk astrolojisindeki karşılığı da Sınçıma, Atçak ve Kıllı adındaki burçlardır. Benzer şekilde bu üç burcun genel özellikleri “saf, dürüst, erdemli” şeklindedir.

Terazi Burcunun Mitolojik Sembolleri: Maat, Geb, Anibus, Athena, Canakkı, Ban, Cemiş ve Geyikler

Terazi burcunun simgesi adalet terazisidir.  Bu nedenle Mısır'da da 'Adalet tanrıçası'  Ma'at ile anbus bu burcun sembolüdür. Ma'at, Mısır'ın doğruluk ve adalet tanrıçasıdır. Anibus ise Mısır'ın Ölüler Kitabı'nda ölü ruhların kalplerini bir terazi ile tartıyor ve onun içindeki iyilik ve kötülüklerin miktarları ortaya çıkıyordu. Kadim Mısır inancında bu işlemi Çakal Başlı Tanrı diye adlandırılan Ölüler Tanrısı Anibus yapıyordu.

Mısır'da Terazi Burcunun sembollerinden Geb ise yeryüzü tanrısıydı. Eski Mısır’da Geb’in kahkahalarının depremler yarattığına ve mahsulün büyümesine izin verdiğine inanılıyordu. Onun koruması altında doğanlar oldukça şefkatli ve genellikle bulacağınız en iyi insanlardan bazılarıdır. Mütevazidirler ancak kendilerini korumayı bilirler.

Terazi; sevgi, haz, güzellik ve üreme tanrıçası olan Afrodit ile ilişkilendirilen Venüs gezegeni ile yönetilir. Kanatlı aşk tanrısı Eros'un eşliğinde güzel bir kadın olarak tasvir edilir. Bir çok tanrı Afrodit'in güzelliğinin bir tanrılar arası savaşa sebep olabileceğine inanıyorlardı. Bu nedenle Zeus Afrodit'i çirkin olan Demirciler Tanrısı Hephaestus ile evlendirdi. Fakat bu evliliğe rağmen Afrodit'in hem tanrı hem de insan pek çok aşığı vardı. Teraziler de Afrodit gibi, çekici, cana yakın, romantik, zarif, merhametli ve dürüsttür. Bu tanrıça aynı zamanda son derece kibirli oluşuyla da biliniyor ki bu Terazilerin de en kötü özellikleridir. Bu nedenle sevimli ve cana yakın olsalarda hayatlarında doğru kişiyi bulmakta zorlanabilirler.

Yunan çok tanrıcılığının en ünlü ve önemli tanrılarından biri olan Athena, ilgilendiği adalet ve yargı sebebiyle Terazi burcunun da yöneticisi kabul edilir. Athena için mitler “Zeus’un kafasından çıkan kızı” derler. Buna neden olarak da; Athena’nın Zeus’un kafasından tepeden tırnağa silahlı olarak çıkmış olmasıdır. Savaşçı bir ruha sahip olan Athena için, Atina kentinin koruyucusu ve ruhu da denir. 

Terazi burcunun Türk astrolojisindeki karşılığı Canakkı, Ban ve Cemiş isimli burçlardır.  Terazi burcunun Batı mitolojisindeki adaleti sağlayan Athena’dan aldığı adalet, sorumluk ve denge unsurlarının Türk astrolojisindeki Canakkı, Ban ve Cemiş adlı burçlarda da yer aldığı görülür. Bu burçlar  “mantığını ve duygusunu dengede tutan, yaşadığı toplumun kurallarına uyan, otoriter karakterlerdir. Bahaeddin Ögel'in Türk Mitolojisi eserinde Terazi burcunun eski Türk topluluklarındaki yeri şöyle anlatılır: “…Üç geyik usta bir avcı tarafından kovalanmışlar, Geyikler canlarını kurtarmak için göğe kaçıp, Terazi burcunu oluşturmuşlar…” 

Oğuz Kağan Destanı’ndaki, göğe gerilen yay ve oklar Terazi burcu ile özdeştir “… Yeryüzündeki bir avcı, bütün geyikleri öldürüyormuş. Tanrı avcıyı göğe çekmiş. Avcının yay ve okları, Terazi burcunu oluşturmuşlar....

Batı astrolojisinde yer alan Terazi burcunun adalet, sorumluluk ve denge ile özdeşleşmesi ile Türk Mitolojisindeki bütün geyikleri avlayan avcının bu davranışa karşılık gökyüzüne çekilerek ok ve yaylarının teraziye dönüşmesi ile adalet, denge ve sorumluluk unsurlarının akla gelmesi benzerdir.

Akrep Burcunun Mitolojik Sembolleri: İsis, Mut, Selk, İştar, Lilith, Hades, Orion, Dişi Kurt, Morrigan, Fantom Kraliçe

Mısır sembolizminde Isis'le Selk'in görev ve kutsallığını tasvir eden Akrep Burcu, Karanlık yönü nedeniyle 'Kötülük ve fırtına tanrıçası' olarak simgelenen karakterle sembolize edilir.

Mut, Eski Mısır dininde gök tanrıçası ve kutsal ana olarak kabul ediliyordu. Onun koruması altında doğanların onun işaretini taşıdığına inanılıyordu. Bu kişiler genellikle çok çalışkandır ve ihtiyaç duyduklarını düşündükleri şeyleri başarmak için her şeye karşı koyarlar.

Mezopotamya mitolojisinde içerdiği zehir sebebiyle sihirli gücün ve koruyuculuğun sembolü sayılan akrep burcunun sembolü aşk ve kadınlık tanrıçası İştar'dır. Babil'de rüzgarın yıkıcılığına ve şehvete hükmeden dişi ruh ve Fırtına Tanrıçası olarak bilinen Lilith ile temsil edilebilir.

İran Mitolojisinde Zerdüşt öyküleri, akrebin ortaya çıkışını şöyle özetler: İyi ve kötüyü, ışık ve aydınlığı bünyesinde toplayan Zurvan’ın iki oğlu olur. Biri iyilik ve aydınlık tanrısı Hürmüz, diğeri kötülük ve karanlık tanrısı Ehrimen’dir. İki kardeş dünyaya egemen olmak için savaşırlar. Bu savaşın sonunda Hürmüz, Ehrimen’i karanlığa gömer ve dünyayı yönetmeye başlar. Fakat yıllar sonra Ehrimen kendini toparlar ve kendisi gibi kötü ve ölümcül olan yaratıklar meydana getirir. İşte bu çirkin ve ölümcül yaratıklardan biri de akreptir.

Yunan Mitolojisinde bu burç Ölülerin Tanrısı ve yeraltı dünyasının kralı olarak bilinen Hades ile ilişkilendirilir. Akrep çok gizemli, güçlü, ayartıcı ve biraz yanlış anlaşılmış bir burçtur. Hades'te aynı Akrep gibi gizemli ve kötü olarak bilinir fakat bu da aslında büyük bir yanlış anlaşılmadır. Yer altı dünyasının kralı olduğu için onaq bu tip yakıştırmalar yapılır. Aslında son derece sadık ve bağlılık gösteren bir tanrıydı. Cenaze törenlerinden sorumludur ve ölülerin hakkını savunur. Tıpkı Hades gibi Akrep de tutkulu, güvenilir, ihtiraslı ve yardımseverdir. Fakat bunun yanında son derece korumacı, sehiplenmeci ve sevdiklerine zarar vermek isteyenlere karşı son derece merhametsiz olabilecek bir yapıdadır.

Yunan Mitolojisinde Phaethon babası Güneş tanrısı Helios’un arabasını sürmek için izin ister. Helios arabayı sürmenin zor olduğunu, yukarıda korkunç yaratıklar olduğunu söyler. Buna rağmen babasının arabasını süren Phaethon, zodyağı oluşturan hayvanlardan akrebi görünce korkuya kapılarak yolundan sapar. Zeus işin çığrından çıktığını görünce Phaethon’a bir yıldırım göndererek onu öldürür. Phaethon’un Güneş (bilinç)’in arabasını sürerken akreple (bilinçdışı) karşılaşması ve sonra ölmesi, Akrep burcunun derinlerdeki duygularıyla bağlantıda olduğunu gösterir. Akrep insanı farkında olmadan karmaşık durum ve olaylara çekilir. Duygularını açığa çıkarmadıkça ve onlarla barışmadıkça, karanlığın insanı huzursuz etmesi gibi o da huzursuz olacak, aynı zamanda yaşam enerjisinden yoksun kalacaktır.

Akrep takımyıldızının gökyüzüne yerleşmesinin hikayesi ise şöyledir:  Orion, deniz tanrısı Poseidon’un ölümlü bir kadından olan oğludur. Orion çok güçlü bir avcıdır. Ancak, normal insanlar gibi o da ölümlüdür. Orion’un kusursuz av yeteneği onun başını derde sokmuştur. Orion bu yeteneğiyle çok fazla övünür ve yeryüzündeki tüm hayvanları avlayarak öldürebileceğini söyler. Orion’nun bu kadar ileri gitmesi av tanrıçası Artemis’i kızdırır. Artemis Orion’u davranışlarından dolayı cezalandırmak amacıyla bir akrep gönderir. Akrep görevini başarıyla yapar ve Orion’u öldürür. Daha sonra iki ezeli düşman, Scorpius ve Orion, gökyüzünde birbirlerine zıt konumlarda yerlerini almışlardır.

Ölümle ve sıklıkla üç kargayla tasvir edilen tanrıça Morrigan’ın ölüm ötesi sezgilerin açılmasını sağlayan bir gücü vardı. Siyah bir tüy bulmak Yeraltı dünyasından gelen bir mesaj olarak addedilirdi.

Akrepler derin ve sezgisel olduklarından ve yaşam ile ölümün anlamını fazlaca sorguladıklarından onu çağırarak daha derin iç bilgilere sahip olabilir. Çünkü Akrep sürekli gerçeğe ulaşma peşindedir. Karga sembolikli bir takı size fayda sağlar.

Yay Burcunun Mitolojik Sembolleri: Hapi, Zeus, Dionysos, Sagittarius, Centaur, 

Yay burçları deyince akla gezmek, görmek ve keşfetmek gelir. Mitolojide de Yay Burcu, 'Savaş tanrısı' olarak simgelenir. 

Mısır'da Yay burcunun sembollerinden Hapi, Nil’in Tanrısıydı ve ölülerin iç organlarını koruyordu. Oldukça nazik bir tanrıydı. Onun koruması altında doğanlar ise genellikle biraz dürtüsel ama aynı zamanda oldukça akıllıdır.

Zeus (Jüpiter) yay burcunun yönetici tanrısıdır.  Astroloji’ de Yay burcu 9. Evi yönetir, Yay burcunun yönetici gezegeni ise Jüpiter’ dir. Bu evin ve burcun temaları karşımıza ilahi kanal, dinler, neşe, iyicillik, fanatizm, bonkörlük ve abartı olarak çıkar. Yay burcunun temsil ettiği temaları anlayabilmek için Jüpiter’ i yani Zeus’ u anlamak önemlidir çünkü insan bilinçlerimiz bünyelerinde bu stereotiplerin, arketipsel yansımalarını barındırır. O, Kronos ve Rhea’ nın en küçük oğludur. Aslında kardeşleri gibi babası tarafından yenilecekken, annesi hayatını kurtarır. Kronos babasını öldürerek hükümdarlığı ele geçirdiği için kendi çocuklarının da böyle olmasından çok korkar. Doğmuş tüm çocuklarını yutar. Tek biri hariç. Rhea, Kronos’ u kandırmış ve böylelikle Zeus’ u kurtarmıştır.

Zeus büyüyüp güçlendi. Genç ve güçlü bir Tanrı’ ydı. Bu sebeple Jüpiter ateş elementi tarafından temsil edilir çünkü ateş dinamizmdir, gençliktir, fiziksel güçtür. Güce ulaştığında ise bir isyan başlattı. Babası Kronos’ u kandırarak ona bir iksir içirmiş, kardeşlerini babasının karnından kurtarmıştır. Bu sebeple Jüpiter yani yay arketipi zaman zaman “yalancılık” ile de ilişkilendirilir. Tanrıların Tanrısı’ nın bu isyanı esasında Tanrı’ ların ve Titan’ ların savaşıdır. O, hükümdar olmadan önce kaos ve düzensizlik hüküm sürmekteydi. Bu savaşın sonunda nihayet kaostan düzen doğmuştu. Bu sebeple bazı zamanlar 9. evi ruhun yeniden doğduğu yer olarak tanımlarız.

Nihayet kaos son bulduğunda iyimser Tanrı Zeus, yeryüzünü kardeşleriyle paylaştı. O gökyüzünü, Poseidon denizleri ve Hades yeraltı (ölüler) dünyasını yönetmeye başladı. Bu da Poseidon’ un neden “yer sarsıcı” (deprem tanrısı) olduğunu ve Hades’ in ölen insanları sahiplendiğini açıklıyor. Tanrılar birbirlerinin yönettikleri yerlere karışmamaya dair söz verdiler ve öyle de oldu. Nihayetinde barış hüküm sürmeye başladığında o, doyumsuz ve çapkın yönünü açığa çıkarmaya başlamıştı. Bugün bildiğimiz Jüpiter’ in doyumsuz, yerinde duramayan, fanatik yapısı da Zeus’ un hükümdarlık döneminde ortaya çıktı.

Yay Burcu Yunan Mitolojsinde Dionysos ile de ilişkilendirilir. Dionysos şarap, zevk, bitki örtüsü, festival ve delilik Tanrısıdır. Dionysos Zeus ve Semele prensesi Thebes'in oğludur. Genellikle ya kadınsı uzun saçlı genç bir adam ya da sakallı yaşlı bir adam olarak tasvir edilir. Aksesuarları arasında bir bardak, bir sarmaşık taç ve asma dallarıyla sarılı bir değnek olan thyrsos ile temsil edilir. Dionysos gibi Yaylar da hevesli, iyimser, dürüst, bilge, felsefi düşüncelere sahip, bir yapıya sahiptir öte yandan umursamaz, patavatsız, bireysel ve doyumrulamayan bir macera arzusuna sahip olabilirler. Yaylar Zodyak Kuşağının en komik ve eğlenceli burçları olabilirler. Bu nedenle genellikle çok fazla arkadaşları vardır. Bu insanlar risk almayı seven kaşifler de olsalar sadık ve tek eşli olabilirler. Buna rağmen genellikle "bekar" olarak bilinirler.,

Yay burcunun simgesi olarak mitolojide yerini alan yarı insan, yarı hayvan figürlü varlıklar hakkında pek fazla bilgi olmasa da, onların Tarım Tanrısı ya da diğer adıyla Şarap Tanrısı Dionysos'un hizmetkarları oldukları bilinir.

Zodyak (Burçlar) kuşağındaki Sagittarius, yarı at yarı insan yaratıklar olan Centaur’ların kralı Cherion’u temsil etmektedir. Yarı at yarı insan olan Centaur’ların birçoğu zalim olarak bilinirler. Ayrıca bunlar kaba, güvenilmez, vahşi, aldatıcı ve çok içen yaratıklardır. Cherion bu yaratıklardan farklıdır. Cherion’u Güneş tanrısı Apollon, Ay tanrıçası Artemis (Diana) ve vahşi hayvanlar yetiştirmişlerdir. Bu yüzden Cherion kibar, başkalarını düşünen ve bilgili biridir.

Cherion’a, birçok ünlü kralın çocukları, yeteneklerini ve bilgilerini öğretmesi için gönderilirdi. Öğrencileri arasında Herkül’de vardır. Herkül yolculuğa çıktığı bir gün yolda çok susar ve Cherion’un yanına uğrar. Cherion’dan, evinde sakladığı ama yarı at yarı insan yaratıklara ait olan şarabı açmasını ister. Cherion bu isteği kabul eder. Şarabı açınca güzel kokusu memleketin dışına kadar yayılır ve bu kokuyu alan Centaur’lar büyük bir hışımla eve gelirler. Centaur’lar, kendilerinden habersiz şaraplarını açtıkları için Herkül ve Cherion’a saldırırlar. Herkül, Centaur’ların birçoğunu öldürür. Geri kalanını da şehrin dışına sürer. Cherion olaya hiç karışmamakla beraber Herkül’ün yanında olayı dikkatle izler. Herkül o kargaşada yanlışlıkla zehirli oklarından biriyle Cherion’u da vurur. Herkül bu duruma çok üzülür. Herkül’ün üzüntüsünü gören Zeus bu iyi Centaur’u yıldızlar arasına yerleştirir.

Oğlak Burcunun Mitolojik Sembolleri: Horus, Era, Enki, Freya, Valkyries, Apollo, Kronos, Hestia-Vesta, Pan, Lamba

Simer Mitolojisinde Tanrı Ea ya da diğer adıyla Enki, yarısı Balık, yarısı Oğlak olarak figüre edilmiş simgesidir. Ea Babilliler'in Büyük Yaratıcı Tanrısı olarak mitte geçer. Babil tapınaklarında Ea, balık kuyruklu bir koyun biçiminde canlandırılırdı. Tapınak rahipleri de balık biçiminde giysiler giyerlerdi. Bazı kaynaklarda onu büyük suların (okyanuslar) altında yaşayan, gündüzleri bu su evinden çıkan ve insanları eğiten Ea, akşam olduğunda tekrar suyun altındaki evine dönerdi. Bilgelik ve beceri de onunla ilişkili olduğundan Oğlak insanı da el ve beceri sanatlarıyla çok ilgilidir.

Oğlak, tarihi Babillere dayanan en eski takımyıldızlarından biri olduğu için mitolojisi de bu yüzden oldukça zengindir. 

Horus, Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısıydı. Onun koruması altında doğanlar genellikle inatçı ama aynı zamanda çok çekicidir. Geri adım atmazlar ancak tepkilerini düşünerek verirler.

Oğlak burçlarının Yunan mitolojisindeki yöneticisi 'Zamanın tanrısı Kronos yani Satürn'dür.  Eril enerjili bu burç hep çok çalışmak ve yönetmek ile ilişkilendirilir. 

Oğlak Burcunun İskandinav mitinde Savaşçı Bakireler ve Kraliçesi ile sembolize edilir. Valkyries 
Freya ise cadıların lideridir ve Seidr adı verilen sihirle ilgilenendir. Rivayete göre bu sihir sadece kadınlara öğretilirdi. Tanrı Odin’in bile bu büyüyü öğrenebilmek için kadın kılığına girdiği belirtilir.

Oğlak Burcunun Yunan Mitolojsinceki sembolleri Pan ve Typhon mitidir. Rivayete göre Hermes'in oğlu Pan, oldukça gamsız; oğlakların boynuzları ve toynaklarından müzik yapan, su perilerinin ve çobanların tanrısıydı.

Oğlak Yunan tanrılarından Pan ile bağlantılıdır. Pan, tarım yapan köylülerin, kırsal kesimde yaşayan insanların tanrısıdır. Tanrıların habercisi Pan, Hermes’in oğludur.

Capricornus’un şekli, Zeus gibi yeni nesil tanrılar ile Titan gibi eski nesil yaşlı tanrılar arasında geçen büyük kozmik savaştaki bir olayın anısını yansıtır. Bu savaş sonucunda yeni nesil tanrılar savaşı kazanıp, evrenin hakimiyetini ele almışlardır. Ancak eski ana tanrıça olan Gaia, yeni nesil tanrıların davranışları karşısında öfkelenmiş ve Typhon adında çok güçlü bir canavarı, yeni nesil tanrıların üzerine yollamıştır. Bu canavar yaptığı yıkımlar ve olağanüstü gücüyle yeni tanrılar için büyük tehlike anlamına gelir. Canavar yeni nesil tanrılara saldırmak için yaklaşırken, Pan olayı fark edip diğer tanrıları uyarır. Hepsinin canavardan korunmak için birer hayvan kılığına girmelerini söyler. Kendisi de bir balık kılığına girmeye çalışır. Ama aceleden tam olarak değişemez. Ve arka kısmı balık olmasına rağmen ön kısmı değişmemiştir.

Daha sonra Zeus canavarla çok çetin bir mücadeleye girer. Pek çok yerinden yaralanmıştır. Ancak Hermes ve Pan’ın yardımıyla tedavi olur ve gücünü yeniden kazanarak canavarı yıldırımlarla yaralar. Tüm bu olaylardan sonra Zeus, Titan’a karşı olan savaşta yaptığı önemli işler nedeniyle, Pan’ı gökyüzünde yıldızlar arasına koyarak onurlandırmıştır.

Capricornus literatürde “Boynuzlu Keçi” anlamına gelmesine rağmen, genellikle “Deniz Keçisi” ya da “Keçi Balık” olarak anılır.

Kova Burcunun Mitolojik Sembolleri: Nut, Mab, Uranüs, Neptün, Ganymedes, Prometeus 

Mısır mitolojisinde Kova burçları dişil enerjili bir burç olarak Tanrıça Nut ile sembolize edilir. Tanrıça Nut; zeka, sanat ve gökyüzünün yöneticisidir. Öte yandan  Sekhmet, adaletin her zaman yerine getirilmesini sağlayan Tanrıça’ydı. Kin tutmuyor ama her şeyin olması gerektiği gibi olduğundan emin oluyordu. Onun koruması altında doğanlar genellikle çok sabırsız ama aynı zamanda oldukça misafirperverdir. Arkadaş canlısı ve şefkatlidirler.

Babil mitolojisinde Gula adı verilen Kova burcu, çocuk doğumları ve ölümleriyle ilgili  anatanrıçayla da özdeşleştirilir.

Kova her zaman su kapları ya da ölülerin küllerinin konduğu kaplarla özdeşleştirir. İbranice ismi delphi, yani su küpü olan Kova burcu, arınmayı ve vaftizi de sembolize eder.

Kova burcunun yönetici gezegeni Uranüs, Yunan mitolojisinde dünyayı yaratan bilinç olarak görülür. 

Kova burcu Yunan mitolojisinde, ölümlülerin en güzeli olarak kabul edilen, Troya’yı kuran Kral Tros’un oğlu Ganymedes ile özdeşleştirilir.

Olympos dağının Ulu tanrısı, dünyanın sahibi, tanrıların ve insanların babası, her güzel varlığın yaratıcısı olan Zeus, yalnız kadınların güzelliğine vurgun değildi. O güzel olan her şeye, hatta delikanlılara bile gönlünü kolayca kaptırıyordu. Zeus, bir gün yeryüzünde olağanüstü güzelliğe sahip bir delikanlı gördü. Ganymedes adını taşıyan bu delikanlı, Truva şehri kralı Tros’un oğludur. Su taşıyıcısı olarak bilinen Ganymedes, Olympos dağında yaşayan tanrılara fincan veya kupalarda içecek taşımakla görevlidir. Bu delikanlı o kadar hoş ve güzeldi ki, Zeus onun cazibesinden kendini kurtaramadı. Fanilerin arasında görüp beğendiği ve sevdiği bu genci daima yanında bulundurabilmek için yeryüzünden kapıp, Olympos’a çıkarmayı düşündü. Bir gün Ganymedes, İda dağının yamaçlarında sürüsünü otlatıyor ve bir kayanın üzerine oturmuş kaval çalıyordu. Kocaman bir kartal şekline giren Zeus, Olympos’un tepesinden aşağı doğru süzüldü ve Ganymedes’in arkasından geldi. Ansızın üzerine çullandı ve onu kaptığı gibi doğru tanrıların dağına uçurdu. Bu genç çoban Olympos tanrılarının yiyeceği olan Ambrosia ile içenlerin ölümsüzlük kazandıkları ve tanrılara mahsus içki olan nektarla beslendi. Bu suretle güzel yüzü, hoş endamıyla tanrıların gözünü okşamak için ebedi gençliğine muhafaza etti.

Aquarius, kuzey yarımkürede Pisces (Balık) ve Cetus (Balina) takımyıldızlarının yanında bulunur. Su taşıyıcısı kendi kupasındaki suyu Piscis Austrinus’un (Güney balığı) ağzına dökmektedir.

Kova Burcu Yunan Mitolojisinin asi yarı tanırsı Prometeus ile özdeşleştirilir. Prometeus insanlığın kilden kalıplanmasından sorulmlu olan ileri görüşlü ve akıllı bir Titandır. Tarıları kandırıp kurban etinin en iyi yerini insanların ziyafeti için sakladığı bunun yanında da tanrılardan ateşi çaldığı ileri sürülür. Bu suçun cezası olarak Prometeus bir dağa bağlandı ve Herakles onu bulup kurtarana kadar her gün bir kartal karaciğerini yedi. Tıpkı Prometeus gibi Kova da otoriteye karşı gelmek konusunda hiç tereddüt etmez. Prometeus tanrılardansa insanları daha çok seven bir yapıya sahipti. Tıpkı kova'nın da insan hakları için mücadele etmesiz ve isyankar bir tarafının olması gibi.

Kraliçe Mab İrlanda teolojisinde Connacht kraliçesi olarak anılır. Sarhoş edici olarak bahsedilir. Hırslı, kurnaz, ayrım gözetmeyen savaşçı bir kraliçedir. Seçilen krala tahta çıkarken alkollü içecek ikram edendir. Eski ve orta çağ İrlandasında bal likörü içmek kralın tahta çıkma seremonisinin bir parçasıydı.

Kovalar Mab’ı kendilerine güzel şans getirmesi için çağırabilir. Mab onları eşsiz ve biricik hissettirmeye hazır beklemekte. Kendisi için size uğur getiren bir takı, nazar boncuğu kullanabilirsiniz.

Balık Burcunun Mitolojik Sembolleri:  Isis, Antywy, Poseidon, Typhon, Yemaya,

Mısır Mitolojisinde Balık Burcu ile ilişkilendirilen Tanrıçalardan biri Isis'ti. Isis tanrılar ile insanoğlu arasında hayati bir bağlantıydı ve oldukça yetenekli bir büyücüydü. Onun koruması altında doğanlar biraz zor insanlardır. Oldukça kontrolcülerdir. Başa çıkabileceklerinden fazlasını isteme eğilimindedirler ve gerçekten kendi sınırlarını bilmezler.

Balık burçlarının gizemli yönü Mısır mitolojisinde 'Gece ve karanlık tanrıçası' olarak simgelenmiştir. Balık burçları dişil enerjili bir burçtur ve 12'inci evi (rüyalar ve bilinçaltını) temsil eder. Antywy, mitolojide gecenin şekil almış halidir.

Balık burcu Olimposlu Tanrıların en güçlülerinden biri olan Poseidon ile özdeşleştirilir. Deniz, deprem, sel, kuraklık ve atların tanrısıdır Poseidon. Kronos ve Rhea'nın oğludur. Elinde üç başlı bir zıpkın tutan koyu sakallı bir adam olarak tasvir edilir. Denizin hükümdarı olan Poseidon tüm denizin ve suların koruyucusudur ama aynı zamanda bir bereket tanrısı olarak da adlandırılır. Doğası gereği karamsar ve dengesizdir. Tıpkı balıkların zaman zaman tutarsız ve karamsar olması gibi. Balık burcundan olanlar genellikle sezgileri güçlü, hassastırlar. Kalabalıklar onlara fazla gelebilir. Bu nedenle bazen huzur içinde tek başlarına oturmaya ihtiyaç duyarlar. Tıpkı hayalci balıklar gibi Poseidon'da tahmin edilemez bir tanrıdır ve eğer sinirlenirse yoluna çıkan her şeyi yok edebilecek bir güce sahiptir.

Typhon eski Yunan tanrılarının en korkuncuydu. Bir rivayete göre Typhon’un yüz tane başı vardı. Başları yıldızlara değebilirdi. Tüm başlarından kara diller ve gözlerinden ateş çıkarırdı. Ayrıca bu dev canavarın yılan ayakları ve gökyüzünü saracak kadar uzun kolları vardı. Bu korkunç canavar ile Olympos’taki tanrılar bile dövüşmekten kaçınırlardı. Bir gün Typhon tanrıların evi olan Olympos’a saldırdı. Ve tanrılar kendilerini bir hayvana dönüştürerek kaçmaya çalıştılar. Güzellik tanrıçası Aphrodite ve oğlu sevgi tanrısı Eros ise Nil nehrinden geçebilmek ve canavardan daha rahat kaçabilmek için bir çift balık halini aldılar. Athena (Minerva ) sonradan bu olayı ölümsüzleştirmek için bu iki balık figürünü yıldızların arasına yerleştirdi.

Aphrodite güzelliğiyle sadece tanrıların değil insanlarında gönlünü fethetmiştir. İnsanların kalplerine sevgi ve aşk tohumları serpiyor, onlara sevinç veriyordu. Aphrodite gücünü sadece insanlar üzerinde göstermezdi. O tüm tabiata söz geçirebilirdi. Aphrodite gibi Eros da tanrıların ve insanların kalplerinde aşkın ilahi ateşini yakar, onların mutluluklarını veya bahtsızlıklarını hazırlardı.

Burçlar kuşağındaki Pisces, Aphrodite ve Eros’un birbirlerine iple bağlı görünen iki balık figürünü temsil eder.

Yemaya Suların Annesi, Yağmur kraliçesi, Yaratıcı Anne olarak lakaplar taşıyan Yedi Afrika Gücünden biridir. Genelde denizkızı veya sahil kenarında beyaz elbiseli siyahi bir kadın olarak resmedilir. Yemaya okyanus, yağmur, şifa, ay, bilinçaltı, yaratıcılık ile ilişkilidir. Merhametli, anlayışlıdır. Özellikle balıkçılar tarafından kendilerine bol gıda sağlamaları için fazlaca anılan bir karakterdir. Balıkçı eşlerinin de kocalarının sağ salim eve dönmeleri için ondan yardım istediği de rivayet edilmekte.

Yorumlar